Kerana-Nya,

Monday, January 23, 2017

Kursus Pembangunan Staf (KPS)

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, pada 20-22 Januari 2017 yang lepas diberi peluang untuk menghadiri Kursus Pembangunan Staf (KPS) yang dianjurkan oleh Yayasan Kebajikan Petugas Jamaah (YKPJ) bertempat di Nur Laman Bistari, Ulu Yam. Kursus ini bertujuan untuk menghimpunkan staf sepenuh masa di sekretariat Wadah-ABIM-PKPIM dan agensi-agensi di bawah ABIM untuk saling kenal dan faham fungsi masing-masing dalam Jamaah WAP.

Ada beberapa point penting yang ingin dikongsikan di sini. Pertamanya, kekuatan ikhlas. Sekiranya hati kita benar-benar ikhlas, apa-apa amalan kebaikan yang kita lakukan, apa-apa ucapan yang kita sampaikan akan menyentuh hati orang yang mendengar dan menerima. Itulah kekuatan ikhlas. Ikhlas itu boleh dirasai tanpa perlu kita tuturkan. Selain itu, setiap amalan kita akan diterima hanya dengan hadirnya ikhlas dalam diri kita iaitu berbuat semata-mata untuk mendapatkan redha Allah SWT. Apabila kita ikhlas, hati kita akan lebih dekat dengan Allah dan menjadi benteng diri dari godaan dan bisikan syaitan.

Keduanya, ada satu persoalan yang ditimbulkan oleh Hj Haris Ab. Halim : "Kesenangan apa yang kita mahu? Adakah harta yang banyak itu memberi kesenangan kepada kita?" Benar, harta yang banyak hanya memberi kesenangan di dunia sedangkan matlamat kita untuk mendapat kesenangan di Akhirat. Dengan menginfakkan diri dalam Jamaah, Allah akan gantikan lebih 700x ganda. Hati harus yakin dengan janji Allah. Namun begitu, keluarga tetap perlu diberi keutamaan terutama kepada kedua ibubapa. Jangan sesekali tinggalkan keluarga dan harus sentiasa ingat kepada mereka. 

Dan terakhirnya, resolusi dari aktiviti explorace. Kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan seperti biasa setiap kumpulan akan berlumba-lumba untuk menjadi juara. Tetapi di checkpoint yang terakhir baru tersedar yang tujuan asal explorace bukanlah untuk mencari juara tetapi untuk saling membantu dalam mencapai matlamat WAP. Apabila bersatu dan saling membantu dengan mudahnya matlamat itu akan dapat dicapai. 

Alhamdulillah, rasa seronok dan bahagia kerana dapat kenal sahabat-sahabat dari agensi lain dan semoga semuanya terus diberikan kesihatan yang baik untuk terus berkhidmat dalam Jamaah. Aamiin ya Rabb.
P/s: Jiwai di mana tempat kita berada.

No comments: